RECORDERS,

 (nieuw de AMROH Handy Disc!!)
Hier een overzicht van de recorders welk ik bezit, zoveel mogelijk breng ik ze terug in de originele staat.
Bij elke recorder staat info over een e.v.t. herinnering en / of opmerking m.b.t. de staat en werking. Bijgewerkt Februari 2021

Reparatie Ronette microfoon....lees de plaatsing van een "nieuw" membraam: HIER

Wirerecorder AMROH type:WR 3;
Deze Wirerecorder kocht ik in jan. 2004 nadat ik via mail een aanbod had gekregen.
De aanbieder vond dat hij duidelijk in mijn collectie thuis hoorde en voor een hele mooie prijs was ik de gelukkige bezitter van deze recorder.
Aangekomen deden wij (mijn zoon en ik) een kleine inspectie, toestel zag er goed maar erg vervuild uit....
Uit de kast bouwen ging vrij simpel en deze werd natuurlijk grondig schoongemaakt.(beetje dreft, beetje jif en voorzichtig boenen, met behulp van kwasten, tandenborstels etc......altijd opmerkelijk hoeveel vuil er van zulke zaken af komen en hoe goed ze er daarna nog uit zien)
Het elektrische gedeelte (foto) zag er behoorlijk goed uit, een draadgewonden weerstand toonde wat schilvers maar bleek na doormeten nog de juiste waarde te bezitten.
Voorzichtig hebben wij het versterkergedeelte middels een in serie geschakelde lamp op spanning gebracht......hierbij bleek dat een van de elco's in de voeding niet geheel goed te werken, deze elco van 32/32 uF, werd door ons vervangen....
De versterker werkte niet perfect, geluid was erg zacht en slecht....
Na meting van diverse spanningen, gelukkig heb ik via een mede hobbyist een schema gekregen, kwamen we er achter dat de waarden van diverse koppel en ontkoppel C's erg verlopen waren.
Diverse condensatoren vervangen en....FOTO.............de versterker speelt weer als een zonnetje....lijkt wel weer nieuw!!
Het mechanisch gedeelte (foto) toonde een bekend gebrek....het rubber tussenwieltje was in de loop der tijden KEI hard geworden.(foto)
Verder zag het loopwerk alsmede de aandrijving om de opname/weergavekop heen en weer te bewegen er netjes en weinig gebruikt uit.
In een andere wirerecorder van dezelfde fabrikant hadden we eerder een nieuw tussenwiel gezet, dus dat werd tijdelijk geadopteerd.
Het loopwerk werkte hierna als vroeger.
Op de bovenzijde van de recorder ontbrak de pick-up arm, ook deze werd van eerder genoemde Wirerecorder gehaald en kreeg op de WR3 zijn vaste plaats.(foto)
Nadat de gehele recorder weer samengesteld was kon het feest beginnen.........na het opzetten van een draadhaspel met daarop The Ramblers klonk er uit de luidspreker de mededeling;
"beste luisteraars u gaat luisteren naar een uitzending van radio 2 welke opgedragen is aan de beeldhouwer Hildo Krop"....
en het volgende uur hebben we genoten van muziek van The Ramblers........heerlijk!!!!!
De pick-up werkte ook echter het signaal is erg zwak waarschijnlijk is het element door vochtinwerking in de loop van de jaren sterk achteruit gegaan.
Ik kreeg een mailtje van John H die graag mijn element voor mij in orde gaat maken.
Inmiddels is het element werkelijk perfect, voor de restauratie hiervan kijk HIER eventjes......en DANK aan John, voor John maakte ik een rubber wieltje voor zijn Wirerecorder.
(van hem kreeg ik ook al het schema van deze recorder!!!)
Een heel leuk project en een fantastische aanwinst voor mijn verzameling.
De verkoopprijs van deze recorder was ƒ 780,- ....kijk HIER voor een scan van de originele folder.

HANDY DISC;
Via "ruiling" verkregen van Kees deze AMROH platenspeler.
Metalen frame op houten voet, welke 33/45 en 78 toeren kan draaien.
Toestand: zie er goed uit, voet heeft geen beschadigingen.foto3
Element, omschakelbaar voor 78 toerenplaten aanwezig.
Rubber plateaumatje vies maar niet gebarsten of hard geworden.
foto2
Geen stofkap of deksel aanwezig.
Tussenwiel verkeerd in zéér slechte staat! zie foto
Op zoek naar nieuwe of opnieuw bekleden met rubber, zoals we ook gedaan hebben met de Wirerecorder van AMROH...welke nog steeds perfect werkt
Bestelnummer:
Prijs destijds: 89 gulden zie advertentie
 

HANDY SOUND;
De eerste Handy Sound van AMROH!!! FOTO 
Ik kocht deze recorder in 1962 in Den Haag voor de prijs van ƒ 65,00. (nieuwprijs was ƒ 298,-, veel geld voor die tijd.)
Hij draait op een snelheid van 19cm/sec, het heen spoelen gebeurde door de rechter spoeldrager naar beneden te drukken zodat
de spoelschaal niet meer slipt.(wel opletten de aandrukrol moest wel VRIJ van de capstan staan!!!)
Terugspoelen was niet mogelijk, je moest de band omdraaien en dus weer heen spoelen.
Toen ik voor het eerst deze recorder wilde aan zetten lukte dat in eerste instantie niet, de linker (microfoon volume) knop moest
namelijk uitgetrokken worden om de netschakelaar te activeren!!!  VOORKANT HANDY SOUND
Erg veel plezier van deze recorder gehad, veel hoorspellen met vriendjes opgenomen, in de buurt waar ik toen woonde was ik de 
eerste met een recorder. Deze MICROFOON (oorspronkelijk van Ronette) zat bij de recorder!!
Later brak tijdens een reparatie de opname/weergave/wis kop, door nieuwe kopjes te kopen bij een dumphandel in Den Haag (radio Twente) kon ik nog veel opnames maken.
Wissen deed ik met een magneet, ik sloeg de magneet van zeer kleine speakers (uit transistor radio's) eraf en liet de band in hoog tempo langs deze magneet lopen...de band was gewist en de opname kon beginnen.
Jammer dat ik op dat moment maar 2 of 3 tapes bezat zodat alle opnames verloren zijn gegaan....maar dat hebben volgens mij meer gebruikers ervaren........of is er misschien nog ergens een tape??......in Den Haag!!!!
Weergave gebeurde via de radio, je sloot eenvoudig de recorder aan op de (kristal) pick-up ingang van de radio.
Een derde draad werd verbonden met de HETE luidsprekeruitgang van dezelfde radio, op die manier was het mogelijk om het geluid van de radio vast te leggen.
De recorder bezit twee "buizen" t.w.: EF 40 en ECC 81 Handy Sound van binnen
Een compleet schema en materialen lijst vond ik op een beurs in Nijkerk (werd later Hoenderloo) tegen de prijs van ƒ 25,-....hierin staan veel AMROH recorders beschreven. SCHEMA HANDYSOUND  OPBOUW CHASSIS  ORIGINELE ADVERTENTIE
Eindelijk gevonden foto
Mijn zoon vertelde mij dat ik vanaf zijn 6de jaar al op zoek was hierna. (hij is inmiddels 24!)
Gisteren, 25-9-2005, op de Radiobeurs door ruiling verkregen.
Dit hulpmiddeltje werd geleverd bij elke Handy Sound recorder, Blauwe koffertje, en was bedoeld om de band te kunnen terugspoelen.
Bij mijn eerste recorder zat dit er niet bij.
Via de folder van de handysound wist ik van het bestaan en enkele weken geleden bood iemand mij deze aan ter ruiling.
Je begrijpt hoe blij ik was.......(DANK, DANK!)
Aan de achterzijde van dit "hulpmiddel" zitten 3 pennetjes welke in de haspel vallen. foto
Door aan het slingertje te draaien kan de band worden teruggespoeld, handig hé!

nummer 2 de MASTER  FOTO
Een zelfde type bandrecorder als boven beschreven..echter met eindversterker van 2 Watt!!!
De bedieningsknoppen bevinden zich echter bovenop i.p.v. aan de voorzijde van de recorder zo ook de microfoon aansluiting.
Rechtsonder is een plastic rond plaatje te zien, bij een duurdere uitvoering bevond zich hier het "kattenoog" een prima hulp in die tijd om het volume van de opname te regelen.( zie volgende recorder) Wie herkend nog die groene gloed van twee "wimpers" welke net niet tegen elkaar mochten komen...dan was de opname perfect. Het netsnoer kwam direct uit de bovenzijde van de recorder, bij het vorige model werd de netvoeding d.m.v. een contrastekker aan de achterzijde van het apparaat in een "entree" gestoken.
NIEUW!!!!!deze recorder kon heen EN terug spoelen!!!!!!
Door bijv. de bovenkant van de as van de linker haspeldrager naar beneden te drukken en de rechter OMHOOG te trekken maakte de linker haspeldrager contact met het onderliggende gedeelte wat continue (linksom) draaide.
Voor rechtsom spoelen werd dezelfde handeling in omgekeerde volgorde  (dus Rechts naar beneden - Links omhoog) uitgevoerd.
Een zeer praktische oplossing.
Wat niet aan te bevelen was de rechter haspeldrager naar beneden laten staan, en de recorder in opname/afspeel stand zetten.....de band werd namelijk langs de capstan en aandrukrol getrokken met als gevolg.....kreuken in de band...of erger...band kapot!!!
En bedenk dat recorderbanden DUUR waren in die tijd.
Trouwens monteren van banden was ook heel gewoon...leuk om de gekste montage te maken....zelfs de Heer A van Duijn is op die manier begonnen met zijn vak!!
In de deksel zijn twee elastische zwarte bandjes zichtbaar, hiertussen werden de volle en lege spoelen aangebracht.
De recorder verkeerd in prima staat en zowel de opname als weergave functies werken (na een opknapbeurt...nieuwe Elco en buis) weer prima.
De linker knop is niet origineel meer...heb jij die misschien nog liggen???? 
(schema volgt eveneens!!)
ORIGINELE ADVERTENTIE

Handy Sound 5; FOTO
Zelfde recorder als boven echter MET kattenoog!! de voorloper van de VUmeter...en wat hebben we het nu in het digitale tijdperk (te) makkelijk.
Het zwarte plaatje onder te twee knoppen ontbreekt niet, maar was bij deze uitvoering niet aanwezig.
De aandrukrol zat bevestigd met een plastic plaatje welke klem zit op de as van deze aandrukrol. (waarom voor deze optie gekozen is, is mijn volkomen onduidelijk.
Voor ƒ358,-  (in 1959)  was deze recorder te koop, heeft er nog iemand een advertentie of folder?
De bovenste linkerknop is niet meer aanwezig, dat wordt weer zoeken op verschillende beurzen dus.
Ook deze recorder werkt nog als vanouds na veel schoonmaak en wat soldeerwerk!
In de deksel zat wat schimmel welke ik behandeld heb met chloor.....pas op je kleding!!!

AMROH Serenade FOTO
Via internet kreeg ik mail dat iemand deze AMROH recorder voor mij had staan.
En wat doe je dan als AMROH verzamelaar............?????
Uit het zuiden in het land komt deze recorder...en mijn buurman ging toch naar carnaval......en bracht hem voor mij mee.
De prijs viel erg mee...en de staat van deze recorder is op de bedieningsknop na PERFECT!! (deze knop heb ik inmiddels vervangen door een goed exemplaar)
Het innerlijk van de recorder is gelijk aan de Handysound 5 , deze recorder kan terug spoelen op een bijzondere manier.
Door met de vinger, de recorder moet in de STOP stand staan, op de linker of rechter haspeldrager te drukken spoelt de recorder de gewenste kant uit. Simpel doch het werkt prima.
De microfoon welke aanwezig is was waarschijnlijk heet geworden door een voor mij onbekende oorzaak, hij staat schuin op zijn voet en heeft allerlei deuken, gelukkig ben ik in het bezit van een gaaf exemplaar.
Er zitten drie echte AMROH banaanstekers aan het aansluitsnoer.
Mechanisch en technisch is de recorder perfect...de aandrukrol is heerlijk zacht en niet versleten.
Ook de binnenzijde toont ons een recorder welk weinig kilometers heeft gemaakt.
Was dit oorspronkelijk een zelfbouw onderwerp??? De foto toont ons de bekende Handysoundmotor en een aanzicht van de printplaat welke omgebogen naar voren wijst.
Een mooie aanwinst voor mijn verzameling.
Heeft er iemand nog een advertentie of foto uit het grijze verleden van de Serenade?

AMROH Fonolint nieuw!!!
Deze recorder, een uitgeklede "handysound", alleen het mechanische gedeelte dus was voor ƒ 148,- gulden te koop in 1958 (met 2!!! snelheden!!....ƒ 168,-)
Naar deze recorder ben ik nog op zoek.....GEVONDEN!!!!!(sept.2004) FOTO
Ik kocht verschillende recorders in een koop en deze Fonolint maakte onderdeel van de koop.
Dank aan Janneke en Henk!!!
De recorder zag er bij eerste aanblik goed uit FOTO en bleek geen beschadigingen aan de buitenkant te hebben.
In eerste instantie dacht ik dat de verf van de opdruk verkleurd was, echter navraag leerde mij dat dit origineel was.
Het spoelmechanisme was in takt, snaren , poelie's zagen er goed uit, oké vies....maar wat wil je na zoveel jaar.... FOTO
De onderzijde FOTO hier was de motor en het aandrijf mechanisme goed te zien......ook dat leek in orde maar......nadat ik de motor even had laten draaien hoorde ik een bekend slepend geluid, en ik wist het alweer.....
Bij heel veel AMROH vliegwielen gebeurt het dat door vocht het vliegwiel gaat breken, uitzet en daardoor aanloopt tegen de bevestigingsbussen welke zich links en rechts van het vliegwiel bevinden. FOTO
Remedie: Al eerder gedaan, zet het vliegwiel in een draaibank en schuur voorzichtig met een vijl een dun laagje van het vliegwiel af....vervolgens netjes opschuren met een waterproefschuurpapiertje.....invetten met wat olie en terug plaatsen FOTO
Vervolgens de recorder weer laten lopen en DRAAIT weer perfect.....FOTO
Een kleine reparatie, ik kreeg kort geleden nog een mailtje van een bezoeker van mijn AMROH-pagina die precies het zelfde probleem had met een AMROH-recorder.....
Deze recorder bezit geen eind/voorversterker of oscillator schakeling, er waren verschillende schema's van versterkers in RB te vinden waarop je zonder moeite dit recorder deck kon aansluiten.
Een leuke aanwinst binnen mij verzameling....nu op zoek naar zijn broertje...de Masterette..(wie heeft die nog staan??)
Zie HIER de gebruiksaanwijzing en HIER tips over het onderhoud.....

AMROH Y-phone nieuw!!!
Apple brengt anno 2009 een nieuw "speeltje op de markt......de Yphone
Maar zo nieuw is dat speeltje  niet.........
Reeds in 1954 bracht AMROH een soortgelijk product op de Nederlandse markt..
De Y-phone (klik voor foto)
Handig in gebruik met bijv. de Handysound recorders.
Een twee polig stekkertje wordt op de recorder aangesloten welke verbonden is met een "oortelefoontje".
Dit oortelefoontje wordt eenvoudig op de "stethoscoop" geklikt......door nu beide uiteinde, welke zijn voorzien van witte oordopjes, in de oren te steken is het mogelijk , zonder burenoverlast, de opname van de recorder te beluisteren.
Foto 2
Ik heb gezocht maar vind geen Fire-wire, Blue toet of USB aansluiting, deze waren blijkbaar nog niet ontwikkeld.
Deze Y-phone werd mij door een bezoeker aan mijn site aangeboden voor een leuk bedrag......
Weer een leuke aanwinst voor mijn verzameling.
 

Philips bandrecorder EL3527: HIER
Ook deze Philips EL recorder heb ik gered van een radiobeurs.
Hij stond heel alleen opgesteld en er was weinig belangstelling voor.
Voor het een luttel bedrag mocht ik hem de mijne noemen.
Op naar huis en open schroeven....
Alles leek compleet, gebruiksaanwijzing, microfoon, netsnoer, binnenkant stoffig maar verder perfect.
Alle buizen EF86, ECC83, ECL82 incl.. "kattenoog" DM71 in goede staat.
Zowel wiskop, opname/weergavekop, capstan en bandgeleiders toonden geen overmatige slijtage...wel natuurlijk schoon gemaakt en gedemagnetiseerd.
Geen overnieuw gesoldeerde verbindingen en/of zichtbare reparaties....dus stekker erin en klik.
Zelfs de kast was, na een grondige wasbeurt (waarbij ik ook altijd de knoppen, metalendelen en andere zaken apart in een badje doe...heb ik in het grijze verleden EEN keer gedaan met een afstemschaal...JIJ OOK???...inderdaad afstemschaal LEEG!!!)
Band erop en erin gelegd en...SPELEN!!!
De muziek klonk redelijk perfect uit het ingebouwde luidsprekertje.
Even iets vooruit spoelen....daar bleek het gebrek!!
Zowel heen als terug spoelen was onmogelijk.
Bij een nader onderzoek bleken de z.g. "spoeldrager meeneem blokjes" op de bouwtekening, welke ik gelukkig bezit, onderdeel nummer 200 volkomen versleten te zijn. (zelfs verpulverd!!tot korreltje vergaan!!!
Hoe nu verder, want deze materialen zijn nooit meer verkrijgbaar.
Via internet een oproepje geplaatst...wie weet een oplossing voor.
Via de post kreeg ik een tip incl.. de benodigde materialen (z.g. 3M (ook destijds geïmporteerd door AMROH) plastic zelfklevende dopjes)van Dr.Blan!!!!....zie boven aan deze page!!!
Deze dopjes voorzichtig geplakt, ook het rem mechanisme hiermee behandeld...en.......
de recorder spoelt als nooit tevoren en na enige instellen van de remmen (voorzichtig verbuigen van de remdragers) werkte deze ook PERFECT.
Een mailtje van Dr.Blan vertelde mij dat deze recorder komt uit de periode 1957...1959...(dank Dokter!)
Nu deze Philips binnen is ga ik op zoek naar zijn broertje de EL 3530!!!
Hier een scan van het  SCHEMA!!
En hier van de BOUWTEKENING!!!

Philips bandrecorder EL3530
Via een leuke aankoop op MP kwam ik in bezit van deze eerste consumentenrecorder van Philips.
Foto
Buizen; EF40, EF42, AZ41 gelijkrichtbuis, EL41 en EM34 als "magische oog"
Deze laatste is in perfecte staat, erg helder.
Bouwjaar 1953
Prijs destijds 995,- (gulden!)
Snelheid 9,5 cm/sec
2 Sporen
Bij deze recorder zat ook nog de bekende Philips bakelieten microfoon type3925, kleur bruin, met steuntje, welke ook nog prima werkt.
Natuurlijk waren de 2 rubberen snaren helemaal "uitgelubberd" maar verder deed het loopwerk het nog aardig.
Het elektronische gedeelte werkt redelijk, een klein 50 Hz brommetje bij afspelen, waarschijnlijk een ontkoppelcondensator, welke ik samen met mijn zoon ga vervangen.
Het buitenwerk ziet er best wel goed uit voor een recorder uit 1953, en heeft inmiddels al een "sopbeurtje" gehad waardoor het uiterlijk er nu al beter uit ziet.
Meer informatie volgt na enig reparatie werk.
Schema

Philips EL4304;FOTO
Een perfecte Philips recorder, daar zijn er een hoop van verkocht.
De "long one" de lange toets ging vaak stuk.
Bij deze recorder war hij nog geheel in een perfecte staat.
Zo'n beetje de laatste buisrecorder van Philips.....
De aandrijfsnaar was in orde, wel moest ik de snaar welke de opwikkelspoel aandreef vervangen, gelukkig had ik nog wat snaren hier liggen.
De rem van de Linkersspoel werkt niet naar behoren, een rubber is versleten...vind ik dit ooit nog op een beurs???
Verder werkt de recorder naar behoren, opname en weergavefuncties werken perfect.
De deksel heeft wat SCHILDER schade...met wat JIF gaat dat er ook wel weer af.....
Kortom...een prima recorder...en de microfoon zat nog in plastic bij de recorder verpakt!!
Natuurlijk de diverse schakelaars schoon gemaakt....nu werkt alles zoals toen...

Tesla recorder Sonet
; FOTO
Via de beurs van de NVHR en "onze" forummaster kwam ik in het bezit van deze mooie tesla recorder.
Mechanische en Elektrisch prima!
De ombouwkast is niet echt meer prima......rubberen pootjes opnieuw op andere plaats gemonteerd....de recorder was dreigde door zijn "poten" te zakken......verder is deze recorder mechanische opgebouwd met metalen onderdelen...metalen aandrijfsnaren...en verder rubber op rubberwielen overbrenging.
Het geheel maakt een zeer solide indruk.
Echt een top klasse recorder.
Deze recorder komt uit Techoslowakije.
Het is een 4 kanaals mono recorder welke d.m.v. een speciale module ook voor stereo gebruikt kon worden.
Snelheden 4,75 en 9,5 cm/sec, het microfoonkanaal kan met een pick-up of radio signaal gemixt worden.
Van 1966 tot 1968 was deze recorder in productie.
Deze recorder bevindt zich niet meer in mijn collectie!
Buizen bezetting;
EZ 80
ECC 82
ECC 83
ECL 82
EM 84

Revox B77
Eindelijk, na heel lang zoeken, ook op marktplaats, heb ik eindelijk een Revox mogen kopen.
Foto
Heel lang geleden, ik moet zo'n 11/12 jaar zijn geweest, ben ik "lid" geweest van een "bandrecorderclub" in Den Haag.
De leider, initiatiefnemer, woonde , samen met zijn moeder, in een hoekpand in de bomenbuurt.
Zijn moeder had daar een drogisterij "de salamander"op het pomonaplein.
Als wij, één keer per 14 dagen, samen kwamen in de kamer van de zoon, moest ik altijd via de winkeldeur de hele drogist doorlopen.....dit vond ik op zich al spannend!
Op zijn kamer werd er gesproken over geluidsopnames, hoorspelen maken, klankbeelden ect......hij liet vaak ook voorbeelden, welke hij zelf maakte, horen.
Deze klonken echt fantastisch vanaf zijn REVOXrecorder!!
Vol met inspiratie ging ik vaak huiswaarts om e.e.a. op mijn eigen "handysound" uit te proberen, en ik hield mij voor..."ooit koop ik ook zo'n REVOX........waarschijnlijk al binnenkort".( en nu ruim 40 jaar later......)


Deze recorder werd aangeboden met de opmerking dat niet de gehele werking bekend was, hij zou niet afspelen.
De aanbieder, cellist Jan, wilde deze recorder wel voor mij meenemen uit het hoge noorden, naar Laren....daar woont zijn tante.....
(deed mij ook herinneren aan het lied: "ik heb een tante en een oom, die wonen in een eikenboom....een eikenboom in Laren")
Op een avond was het zover, ik mocht "mijn" Revox gaan ophalen in Laren.....trouwens bij een heel schattig huisje met grote (eiken)bomen.....trots als een pauw reed ik , met mijn nieuwe aanwinst, weg uit Laren.
Spoelen ging redelijk en de teller deed zijn werk niet.

Via internet, kwam ik aan een e-mail adres in Italië waar ik een nieuwe tellersnaar, een tandsnaar, diverse leds, lampjes en de "zender en ontvangst" led kon kopen. Na een eerste "koppencontrole" bleken de koppen totaal versleten te zijn en miste een "bandgeleider" bij de capstan, het verdere binnenwerk zag er keurig uit. foto
En toen had ik dus echt "geluk", op Marktplaats bood iemand een compleet NIEUWE Assy voor de B77 aan foto, deze was echt nog nooit gebruikt!!
4 spoors net als de mijne. De eigenaar, toevallig ook een Hagenees net als ik, wilde hem graag aan mij verkopen.......wat een "mazzel"

Ik had nu alle onderdelen compleet om "mijn" Revox in zijn oude staat te brengen. foto
De nieuwe tellersnaar en het tandsnaartje aanbrengen was zo gebeurt mede dank zij een uitgebreide handleiding welke ik gedownload had bij het Revoxforum;
Hier ,dit werkte weer naar behoren. Remkracht ingesteld en remschijven schoongemaakt met alcohol.
Zowel links als rechtsom spoelen ging geweldig.....bij het einde van de band sloeg de recorder echter niet af.
Met 3 schroeven zit de Assay vast op het frame van de Revox, helemaal een tank trouwens de bouw van deze Zwitserse recorder.
Alle aansluitpunten van opname/weergave/wiskop opgeschreven zo ook alle overige aansluitingen.....oude assy eraf en nieuwe gemonteerd en aangesloten.
Nu maar eens een opname maken, Cd-speler aangesloten op recorder, opname..........recorder op monitor stand.........
Wat een goed geluid kwam eruit, sprankelend hoog en mooi diep laag, een geweldige dynamiek...de opname leek wel mooier dan het origineel!!
Afstellen op een bepaalde bandsoort is iets wat later, met behulp van toongenerator en scoop zou moeten gebeuren. (gelukkig bezit mijn zoon een goede scoop)
Opname zowel weergavegeluid zijn nu echt perfect.
De automatische bandstop werkt nog niet, zowel ontvangstled als zender (infrarood...prima zichtbaar te maken m.b.v. een digitale camera) heb ik vervangen, waarschijnlijk ligt het probleem in de transistor BC107B of een van de andere componenten.
Deze reparatie ga ik komend weekend (25-10-2008) uitvoeren.
Schema tape-end sensor
We, Jonathan en ik, hebben alle weerstanden en de Elco in het tape-end schema vernieuwd.
Eveneens de transistor BC107b, was ook wel nodig ook....hij was defect en de condensator aardig "verlopen".
De led geeft nu prima IR licht. foto
De "ontvangstled" werkt ook perfect, gecontroleerd met een afstandsbediening, maar heeft niet het formaat van 3mm.....hij past dus niet in de bovenste opening van de tape-end houder.
Ik ga nu op zoek naar een passende led en dan moet de schakeling perfect werken....
De passende led gevonden, reageerde gelijk al op "normaal" licht.
Bevestigd in de originele houder en..........werking is perfect!!
Via E-bay had ik 2 spiksplinternieuwe NAB-adapters bestelt, ziet er professioneel uit. foto
Ook een "pauzemodule" toegevoegd aan mijn Revox.
Nu kan de pauzetoets "normaal" gebruikt worden, zo foto zit de module in de recorder.
Via, via ben ik ook in het bezit gekomen van twee perfecte spoelschotels....deze prijken nu op de recorder.
Misschien zit een stofkap er in de toekomst ook nog in, maar deze zijn erg moeilijk te vinden.
Inmiddels heb ik de Revox aan een liefhebber verkocht, welke er erg veel plezier aan beleeft.(Dec. 2008)

Akai GX600DB
Recorders blijven mij boeien.
Na mijn Revox B77 avontuur ben ik overgegaan tot de aanschaf van deze Akai.
Foto
Gert, de verkoper, en ik kwamen tot een leuke deal en ik kocht de recorder +  enkele 26cm banden, van hem.
Hij zag er prima uit na 30 jaar trouwe dienst.
Bij opening bleek er een heus stofnest in de recorder te zitten foto1 foto2
Natuurlijk weer voorzichtig met stofzuiger en kwastje schoon gemaakt, er bleken allerlei onderdelen onder het stof te zitten ;)
Alle overige delen, knoppen-beschermingsplaten-kapje ect, werden door mij grondig schoongemaakt.
De tellersnaar bleek vervangen te moeten worden.
Verder waren er zeer weinig slijtsporen te vinden.
De GX koppen zagen er fantastische uit, Glasferriet is een goede combinatie voor een blijvende heldere weergave.
Na de schoonmaakbeurt heb ik de recorder weer netjes in elkaar gezet en aangesloten op mijn NAD installatie met B&W P6 boxen.......een heerlijk helder geluid met diepe warme bassen was het gevolg.
Mijn eerder opgenomen banden met de B77 klonken geweldig!
(Searchers Shadows Beatles Donovan Cat Stevens....)
Voorlopig blijft deze recorder netjes op zijn plaatsje staan.
foto
(hoewel, je weet het maar nooit bij mij.....) Inderdaad, je weet het maar nooit, want inmiddels zijn we begonnen aan de restoratie van de A77!

Revox A77 (febr. 2009)
Jawel, wederom via Marktplaats kocht ik een spelende A77.
De prijs viel mee, echter één dag voor de koop melde de verkoper dat de A77 opgehouden was met spelen.
De capstanmotor draaide totaal niet meer.
Hij bood mij aan de recorder voor de helft van de prijs te kopen, maar gezien het aantal 26 cm banden (10 stuks) vond ik dat de verkoop gewoon mocht doorgaan.
Tegen benzinekosten werd de recorder zelfs bij mij gebracht, heel plezierig natuurlijk. foto
Hier kom ik nog op terug.

Gezien het probleem met deze Revox besloot ik een tweede (defecte) A77 te kopen.
Nu was ik dus in het bezit van 2 recorders.
De eerste, defecte, recorder eerst maar eens bekeken, er bleek een voedingsprobleem te zijn, enkele condensatoren waren volledig lek.
Samen met mijn zoon hebben we dit probleem onderhanden genomen.
En............werkte weer perfect!
Alle functies waren oké en de kwaliteit, middels mijn eerste op de B77 opgenomen banden, bleek heel acceptabel te zijn, echter één van de naaltjes van een VUmetertje werkte niet en stond helemaal naar rechts gericht. foto en enkele potmeters en schakelaars kraakte.
Ik besloot op zoek te gaan naar een andere VUmetertje.
Cees bood mij aan om een gebruikte VUmeter te kopen, echter na enige onderhandelingen besloot ik de complete print incl potmeters te kopen van hem.
Deze heb ik gemonteerd en alles werkte naar wens, ook geen krakende potmeters meer.
Bias iets bijgeregeld, maar dat was alles.
Natuurlijk alles schoongemaakt en koppen gedemagnetiseerd, mijn "voor onderdelen" aangeschafte Revox was perfect. foto
De 26cm banden van de andere aankoop heb ik gelijk geprobeerd.....BRUINE sneeuw!
De toplaag van deze banden liet spontaan los, na inspectie ervan heb ik ze allemaal in de vuilnisbank doen belanden.
Daar ging mijn "nu" dure aankoop.
Ik heb de aanbieder nog gemaild, maar kreeg geen positieve respons hierop.
Ook was ik er van overtuigd dat zijn A77 stuk was gegaan door hem gelijk op de netspanning te zetten, hij had hier echt nog nooit van gehoord, en ook enkele "elektronica" vriendjes van hem, beweerden hetzelfde.
Ik heb hem enkele "links" gestuurd waarin het probleem werd uitgelegd.
Zand erover en verder met mijn "tweede A77.

De tweede A77 had veel meer problemen.
De voedings en schakelprinten werden door mij vervangen (alle aansluitingen opschrijven en dat zijn er een hoop), met weer dank aan Cees. foto gedemonteerde voedingsprint
Verschillende elco's eveneens, totdat ik uiteindelijk de benodigde 21Volt op de voedingsprint had.
Deze 21Volt lekte volledig weg als ik de aansluiting naar de schakelprint herstelde. Meten = weten, op deze print bleken 3 condensatoren niet goed te werken, eentje ervan was zo lek als....een lekke condensator.
Mijn 21Volt bleef nu in takt en na terugplaatsen van de diverse printen werkte de recorder ook weer.
Een van de outputprinten bleek niet naar wens te werken, na enkele minuten viel het volume van een van de kanalen weg.
Plaatsing van een ander print bracht uitkomst.
Ik heb gelijk op diverse printen verschillende 1600, 100 en 10 uF condensatoren vervangen.
De recorder speelt weer als een zonnetje....maar.....de rembandjes zijn volledig versleten en/of ingedroogd.
Mijn roestvrij stalen remmen blijven "plakken" hieraan. foto
Dit probleem moet ik nog oplossen.....Gelijk even mijn dank uitspreken aan Cees en het Audioforum , waar mijn verhaal ook te vinden is....

Juni 2015.
Inmiddels ben ik al aardig thuis geraakt in de opbouw van de Revox A en B77 recorders en heb er al diverse netjes hersteld.
Met name de modulaire opbouw van de recorders is perfect om op de juiste manier fouten te zoeken.
De 4 condensatoren in een A77 moet je gelijk vervangen en van de instelpotmeters breken na verloop van tijd gewoon de sleepers af.
Vervangen door gesloten types de de remedie, waarna opnieuw afregelen wel nodig is.
De koppen, welke beslist niet zo hard zijn als bijv. de Glasferriet van een Akai, blijft een probleem.
Zoals eerder beschreven heb ik één keer een complete nieuwe Assay gevonden, hierna nooit meer.
Voor het afspelen ven mijn banden gebruik ik in de huiskamer dan ook een Akai GX 6000DB (zie ook hierboven), waarvan de Dolby altijd uitstaat.
Het geluid via mijn weergave installatie blijft geweldig klinken!
De eerder genoemde Wirerecorder van AMROH hebben mijn zoon en ik een paar maanden geleden nog eens onder handen genomen, er bleken weer enkele condensatoren verlopen te zijn.
Deze hadden wij bij de vorige "beurt" niet meegenomen.
Hij klinkt nu weer als een "zonnetje" uit 1953, ook het element is nog in prima staat wat mede komt door de opslag van de recorder op een verwarmde zolder ipv een onverwarmde vliering..

AKAI GX230D (dec. 2020)
Midden in de Coronacrisis ben ik mijn AKAI GX230D gedeeltelijk gaan restaureren.
Hij draaide prima, maar de rechtermotor werd nogal erg warm.
Via het "tapedeckforum" kwam ik in contact met andere gebruikers welke het probleem herkende.
Mede op hun advies ben ik het relayboard gaan doormeten en heb daar enige componente vervangen, t.w. alle elektrolytische condensatoren, transistors TR7 en TR8 en transistor TIP47 heb ik uiteindelijk vervangen door een BUT56A.
Hierna was de ergste hitte verdwenen en was de temperatuur binnen de gestelde grenzen. (AKAI motoren worden zo ie zo wat warmer dan motoren van andere merken)
Vervolgens moest ik de twee snelheden opnieuw instellen, ik heb gebruik gemaakt van een "toongenerator" welke op mijn laptop geïnstalleerd was.
Op mijn andere AKAI GX600DB heb ik een "testtape" gemaakt en deze afgedraaid op mijn 230D, gelijktijdig stond mijn toongenerator op dezelfde frequentie aan zodat ik de recorder gewoon kon "stemmen", dit werkte perfect voor beide snelheden.
Inmiddels staat hij al weer een tijdje heerlijk te draaien en ben ik banden uit het "verleden" aan het overnemen om digitaal te maken.
Met dank aan enkele gebruikers van het "tapedeckforum".
Foto's volgen!!